Kesällä opiskeltiin perusasioita

Viime viikonlopun helteistä huolimatta osallistujat jaksoivat tankata aimo annoksen marxismin perusteita ja kommunistisen liikkeen historiaa Suomen kommunistisen puolueen ja DSL:n järjestämässä Kesäyliopistossa Hauhon Vähäjärvellä.

Punaisena lankana läpi viikonlopun kulki kommunistina olemisen ja toimimisen pohtiminen, kommunistien politiikkakäsitys sekä lähestyvät eduskuntavaalit.

Perjantain ohjelmaan kuului marxilaisen yhteiskuntakäsityksen ja luokkien ruotimista. Lauantaina keskustelua vauhditti SKP:n tuore pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen, joka esitteli toukokuisessa edustajakokouksessa hyväksyttyjä asiakirjoja toiminnallisesta näkökulmasta.

– Vallankumouksellinen liike ei synny automaattisesti taloudellisesta luokkataistelusta. Ei riitä, että jokainen taistelee vain omien taloudellisten etujen puolesta. Kamppailu täytyy nostaa poliittiselle tasolla, poliittisen vallan valtaamiseksi, ja siihen tarvitaan puolue, kiteytti Lenin-museon johtaja Aimo Minkkinen Leninin ajatuksia.

Minkkinen alusti sunnuntaiaamuna Leninin ajankohtaisuudesta. Hänen mukaansa Leninin kirjoituksissa ja toiminnassa korostuivat teorian ja käytännön yhteen kietoutuminen sekä kommunistisen liikkeen kansainvälisyys.

SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen totesi, miten tie ulos kapitalismin kriiseistä vaatii uutta taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kehityksen mallia.

– Vastarinta lähtee konkreettisista arjen ongelmista. Kamppailuissa on pyrittävä kehittämään keskustelua politiikan suunnasta ja pääoman vallasta. Leniniläinen konkreettisen tilanteen konkreettinen analyysi on luokkavoimien, joukkoliikkeiden ja poliittisten voimien analyysia. Vastavoimat muuttuvat reaaliseksi tekijäksi vasta lähtiessään liikkeelle, toiminnan ja yhteistoiminnan kautta.

Osallistujat pitivät Kesäyliopiston antia ja muitten kommunistien tapaamista erittäin hyvänä ja tarpeellisena. Enemmänkin olisi saanut olla osallistujia, tuumi etenkin moni etäisemmän piirin toveri.

Tiedonantaja, http://www.tiedonantaja.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s