Maailman parhaimman maan tavat uusiksi

Nyt se sitten tiedetään, että Suomi on maailman paras maa. Uskoo ken haluaa mutta News Week -lehti näin tuoreen tutkimuksen valossa uskaltaa väittää.

Väitän, että jos kysyisimme nuorilta pitkäaikaistyöttömiltä tai maassa asuvilta maahanmuuttajilta kuulisimme ihan jotain muuta. Täysin pimennossa elävä suomalainen poliittinen eliitti väittää kuitenkin samaan aikaan, ettei talouskriisistä selvitä, ellei tehdä niin kuin se sanoo. Ja hyvinhän se kaiken kilpailuttamisen linjoilla oleville sopisikin, ettei kaikilla menisi hyvin vaan, että sitä hyvinvointia kuten terveyspalveluita pitäisi ostaa yksityisistä terveyskioskeista.

Laiskoja työttömiä porvarit aktivoisivat tavoittelemaan omaa paikkaansa maailman parhaan maan uunin pankolla pakottamalla jo ensimmäisenä työttömyyspäivänä työllisyyskursseille. Typeryydestä, näköalattomuudesta ja poliittisesta vaihtoehdottomuudesta on tullut maailman parhaan maan tapa.

Hallitus on nyt alkaneissa budjettineuvotteluissa antanut heti ymmärtää, ettei sen leikkauksiin ja eriarvoistumiseen johtavalla politiikalla voi olla vaihtoehtoja. Hallituspuolueet toimivat avoimesti uusliberalismin logiikan mukaan. Ydinvoimapäätösten jälkeen tuhokapitalismin syöksyvirtaukselle haetaan nyt lisävauhtia asevarustelua ja yksityissektoria vahvistamalla. Pörssikurssit ja osakkeenomistajat eivät myöskään pidä politiikasta, jossa esitettäisi vaihtoehtoja.

Ääripopulistiset avaukset löytävät kannattajansa ja uudet entistä pidemmät leikkauslistat menevät läpi vain tilanteessa, jossa hyväksymme nykyisen poliittiset linjaukset ja alistumme yksimielisyyden ilmapiiriin.

Euroopanlaajuisesti ammattiyhdistysväki kokoaa joukkoja hallitusten leikkauslistoja ja eläkeratkaisuja vastaan. Yleislakkoja järjestetään ja kansa on takajaloillaan. Suomessa ay-väki aikoo osallistua Brysselissä yhteiseen mielenosoitukseen, käydä simpukkaillallisella ja siinä se. Missä on vaihtoehto liituraita ay-toiminnalle? Kun olemme kaikki hiljaa, annamme äänettömän luvan kehitykselle, jota on myöhemmin vaikeaa pysäyttää.

Muukalaisviha, rasismi ja sosiaalinen eriarvostaminen on torjuttava heti ja kaikissa sen muodoissa.

Vaihtoehdottomuuden ilmapiirissä erilaiset maahanmuuttajavastaiset manifestit yhdistyvät kansallismielisyyteen ja uhkaavat pahasti maailman parasta yhteiskuntarauhaa. Leimaavaa syntipukkipolitiikan avauksissa on se, että epäkohtiin ja kriiseihin ei haeta yhteiskunnallista ratkaisua vaan vastuu vyörytetään nyt yksilön niskaan. Ei ole kuitenkaan maahanmuuttajien syytä, että nuorisotyöttömyys on huipussaan. Ei ole työttömien syytä, että suomalainen poliittinen eliitti yksityistää peruspalveluita. Ei ole alkoholistien syytä, että terveyskeskuksia, kouluja ja kirjastoja lakkautetaan.

Rahalla ostettujen kansanedustajien ja korruptoituneen hallituksen esittämälle politiikalle on tietenkin olemassa vaihtoehtoja. Yleisradion pitää kertoa kansalle muidenkin kuin suurten puolueiden politiikasta. Nyt Ylen vaalisivuilla voisi luulla, ettei suomalaisessa politiikassa ole mitään vaihtoehtoja nykyiselle menolle. Tässä maailman parhaassa maassa on nyt yksinkertaisesti alettava toimia ihan uudella tavalla.

Vaihtoehtoja esittävän politiikan sijaan on syytä ampua alas rasismin, alistamisen ja yksimielisyyden kulttuuri.

Juha-Pekka Väisänen, pääsihteeri

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s