YHTEISTÖVERON ALENNUKSET ON PERUTTAVA

Yksi merkittävä syy Kreikan talousongelmiin on ollut verotulojen vähäisyys. Yrityksille annettiin verohelpotus verohelpotuksen perään eikä verottaja kovin tehokkaasti edes perinyt niitä veroja, jotka olisi pitänyt maksaa. Kun verotuloja ei ollut riittävästi, otettiin reippaasti lainaa ulkomailta. Kreikalle annettava tuki onkin oikeasti vain tukea Kreikkaa lainoittaneille pankeille.

Suomessa ollaan hyvää vauhtia menossa Kreikan tielle. Ennen Kataisen sikspäkkihallitusta yhteisövero oli Suomessa 26,5 prosenttia, nyt enää historiallisen pieni 20. Tämä on sama mikä oli Kreikassa vuosina 2011 ja 2012. Kreikka on nyttemmin ottanut opikseen ja palannut aikaisemmin käytössä olleeseen 26 prosenttiin. Kuudessa EU-maassa yhteisöveroprosentti on 30 tai enemmän. Johtopaikkaa pitää Malta 35 prosentilla ja toisena on Belgia 34 prosentilla. Myös isot Saksa ja Ranska kuuluvat kolmikymppisten sarjaan.

Yhteisöveron alennuksia on perusteltu halvan veron ansiosta aikaan saatavilla investoinneilla ja uusilla työpaikoilla. Tilastot kuitenkin osoittavat, että toiveet eivät ole toteutuneet. Lapissa oli tammikuun lopussa 14 430 työtöntä työnhakijaa, mikä tarkoittaa 17,4 prosentin työttömyysastetta. Määrä on noin kolme prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Suunta on siis huonompaan päin.

Toimitusjohtaja Joni Holmroos osoittaa Talouselämä-lehdessä (7/2015) omaan yritysjohtajan kokemukseensa perustuen, että alhainen yhteisövero ei houkuttele tekemään investointeja eikä lisäämään työpaikkoja. Hänen mukaansa matalalla verokannalla voi olla jopa käänteinen vaikutus. Matala yhteisövero kannustaa tekemään voittoa mahdollisimman paljon, jopa yrityksen tulevaisuuden kustannuksella.

On siis palattava aikaan ennen kokoomuksen sanelemaa hallituspolitiikkaa. Yhteisövero on palautettava vähintään samaan 26,5 prosenttiin, jossa oltiin ennen Kataisen kuuden puolueen hallitusta.

25.2.2015

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s