KALOTTIKONFERENSSI IVALO 12.-14.6.2015

 

SUOMEN, NORJAN, TANSKAN JA VENÄJÄN KOMMUNISTISTEN PUOLUEIDEN POHJOISTEN JÄRJESTÖJEN KANNANOTTO

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kommunististen puolueiden pohjoisten järjestöjen edustajat ovat tavanneet vuosittain vuorotellen eri maissa. Tämä vuonna tapaaminen oli Suomessa Ivalossa 13.-14.6. Mukana oli nyt myös Tanskan puolueen edustaja.

Tapaamisessa käsiteltiin kunkin maan poliittista tilannetta ja vaihdettiin kokemuksia puolueiden toiminnasta. Kaikissa osallistujamaissa yhteistä on oikeistolainen politiikka, joka pyrkii yritysten voittojen lisäämiseen ja tavallisen kansan kurjistamiseen. Kaikissa maissa kommunistit ovat pyrkineet estämään huononnusten toteutumisen.

Olemme huolissamme myös ympäristön tilasta. Luonto on erityisen haavoittuvaista pohjoisen aroilla alueilla. Lisääntyvä kaivostoiminta sekä öljyn ja kaasun poraus pyrkii voittojen maksimoimiseen eikä ota riittävästi huomioon ympäristön suojelemisen vaatimuksia. Myös kalastus ja kalanviljely on järjestettävä kestävän kehityksen periaatteella ympäristöä suojellen.

Tekeillä olevat kansainväliset vapaakauppa- ja palvelukauppasopimukset TTIP, CETA ja TiSA on pysäytettävä demokraattisen päätöksentekojärjestelmän vastaisina hankkeina.

Erityisen huolissamme olemme NATOn lisääntyvästä aktiivisuudesta pohjoisilla alueilla. Suuret Cold Response harjoitukset (seuraava vuonna 2016 Norjan Trøndelagissa), maaliskuussa Finnmarkissa pidetty Joint Viking-harjoitus (Norjan suurin sotaharjoitus kylmän sodan jälkeen) sekä touko-kesäkuun vaihteessa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisessa ilmatilassa pidetty NATOn jättimäinen ilmasotaharjoitus (Arctic Challenge Exercise) ovat tästä tuoreita esimerkkejä.

NATO pyrkii vetämään kaikki Pohjoismaat mukaan liittolaisina sotilaallisiin painostustoimiin ja jopa sotaan Venäjää vastaan ja osallistumaan sodan kustannuksiin. Sitä ei voida hyväksyä.

Muodollisesti NATOon kuulumattomat Ruotsi ja Suomikin ovat tiiviisti mukana NATOn toiminnoissa. Esimerkiksi USA:n merijalkaväen sotilaita oli talvella koulutuksessa Suomessa Sodankylän varuskunnassa. Ruotsi ja Suomi ovat myös tehneet NATOn kanssa ns. isäntämaasopimukseen (Host-Nation Support), joka sitoo ne yhtä tiiviimmin NATOon. Sopimus sallii myös NATOn ydinaseiden sijoittamisen Ruotsiin ja Suomeen.

Sotilaallisen vastakkainasettelun sijasta me vaadimme rauhanomaisen yhteistyön kehittämistä ja yhteistyötä arktisen vesialueen resurssien hyödyntämisessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s