SYNNYTYKSET ON SÄILYTETTÄVÄ KEMISSÄ

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä

Synnytysten keskittäminen suuriin yksikköihin on johtanut uhkaan Kemissä olevan Länsi-Pohjan keskussairaalan (L-PKS) synnytystoiminnan lakkauttamiseksi. Toistaiseksi toimitaan 1.6.2017 asti voimassa olevalla poikkeusluvalla.

Kriteeriksi otettu tuhannen vuosittaisen synnytyksen raja on täysin mielivaltainen. Olennaista on sairaalan kyky varmistaa turvalliset synnytykset kaikille tarvitseville. Tämän ehdon L-PKS:n synnytysklinikka kirkkaasti täyttää. Muun muassa synnytysklinikan toimintaa kuvaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemat pitkän aikavälin tilastot osoittavat sen, että L-PKS:n koko henkilökunta on ollut ja on erittäin ammattitaitoista ja kykenevää hoitamaan ympärivuorokautisesti  synnytys- ja naistentautitoimintaa.

L-PKS:n synnytysklinikan toimintavalmius ja -kyky on ympärivuorokautista. Klinikan olosuhteet, välineet ja ammatillinen henkilökunta takaavat sen, että hoito toteutuu ammatillisesti ja turvallisesti myös kaikissa ennalta arvaamattomissa hätätilanteissa, kuten esimerkiksi hätäkeisarinleikkauksissa ja vastasyntyneen elvytyksissä. Näihin vaativiin tilanteisiin tarvittava henkilökunta päivystää sairaalassa, samoin myös vastasyntyneiden tehohoitoyksikön sairaanhoitajat. Lastenlääkärin saatavuus on myös ollut vaadittavalla tasolla.

L-PKS:n synnytysklinikka turvaa tarvittaessa Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) asiantuntemukseen esimerkiksi tilanteissa, joissa kohtuvauvan diagnostiset tutkimukset niin edellyttävät. Kaikkein vaativin lääketieteellinen äidin ja kohtuvauvan erikoistarkkailu ja -hoito toteutetaan suunnitellusti OYS:ssa.

Synnytystoiminnan lopettaminen L-PKS:ssa johtaisi matkasynnytysriskien lisääntymiseen. Lisäksi siitä aiheutuu hankaluuksia ja kustannuksia odottaville äideille ja perheille, kun pitkien matkojen vuoksi olisi jo etukäteen matkustettava vieraalle paikkakunnalle alkavaa synnytystä odottamaan.

Vaadimme päivystysasetuksen muuttamista niin, että L-PKS:n kaltaiset toimivat ja tarpeelliset synnytysklinikat voivat jatkaa toimintaansa. Tai sitten sairaalalle on vähintään annettava pysyvä poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamiseen.

SKP:n Lapin piiri

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s