PAKOTTEET POISTETTAVA

Euroopan unionin Venäjään kohdistamat pakotteet ovat jonkin verran haitanneet suomalaisten yritysten vientiä. Muun muassa öljy- ja kaasuteollisuuteen sekä arktisten alueiden hyödyntämiseen tarkoitetut koneet ja laitteet ovat olleet EU:n asettamassa vientikiellossa.

Paljon suurempi vaikutus on ollut Venäjän vastatoimenpiteenä tekemällä päätöksellä, joka on estänyt mm. liha-, maito-. kala-, hedelmä- ja vihannestuotteiden viennin Venäjälle. Vientikielto on pudottanut kiellon voimassa olon ensimmäisten 12 kuukauden aikana Suomesta Venäjälle vietyjen maataloustuotteiden arvosta pois suunnilleen kaksi kolmasosaa. Seurauksena on ollut suuria vaikeuksia maataloustuottajille ja useille yrityksille.

Taloudellisten vahinkojen lisäksi EU:n pakotteissa mukana oleminen on huonontanut Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Vanhan viisauden mukaan järkevää on ystävien hakeminen läheltä ja vihollisten kaukaa. Nykyinen ja edeltävät hallitukset ovat toimineet päinvastoin: on tuppauduttu kaveriksi maailmalla jatkuvasti sotivalle kaukaiselle USA:lle ja lietsottu epäluuloa ja vihaa naapurina olevaa Venäjää vastaan.

Kesän aikana mm. Saksan ja Itävallan ulkoministerit sekä Kreikka, Kypros, Slovakia ja Unkari ovat vaatineet EU:n pakotteiden poistamista. Suomen on yhdyttävä tähän vaatimusjoukkoon. Jos se ei auta, Suomen on itse irrottauduttava pakotteista ja palattava molempia maita hyödyttävään avoimeen taloudelliseen yhteistyöhön Venäjän kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.