SOTE UHKAA PALVELUITA JA DEMOKRATIAA

Sipilän porvarihallituksen suunnittelema sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmän muuttaminen ei lähde palveluita tarvitsevien kansalaisten tarpeista, vaan pyrkimyksestä muuttaa julkiset palvelut yritysten rahastuksen kohteeksi. Tämä näkyy hyvin selvästi hallituksen ohjelmasta ja sote-lakiehdotusten sisällöstä ja perusteluista.

Kun muutosten tavoitteena on 3 miljardin euron vähennys sosiaali- ja terveyspalveluihin käytettävistä rahoista, seurauksena on varmasti palveluiden leikkauksia. Lapissa leikkaukset koskevat erityisen kipeästi, koska terveyskeskuksen tai muun palvelun lakkauttamisen jälkeen seuraava korvaava palvelu saattaa olla kymmenien ja joskus satojen kilometrien päässä.

Suunnitellut muutokset johtavat myös kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien heikkenemiseen, kun kunnat eivät enää voi tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Kuntatasolla asioiden valmisteluun ja päätöksiin on mahdollista edes jonkin verran vaikuttaa. Vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat, jos palveluista päättäminen siirtyy maakuntien palvelukeskusten ja valtiovarainministeriön virkamiehille.

Hallituksen suunnittelemassa muodossa sote heikentää palveluita ja kaventaa demokratiaa. Kutsumme siksi kansalaiset vastustamaan hallituksen suunnitelmia ja vaatimaan sellaista sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta, joka lähtee kansalaisten eikä yritysten tarpeista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.