SOTEN SEURAUKSET PELOTTAVAT

Ruotsissa toteutettiin vuonna 2010 perusterveydenhoitoa koskeva uudistus, jossa on samoja piirteitä kuin Suomeen suunnitellussa sotessa. Keskeisiä asioita ovat mm. valinnanvapaus ja ”raha seuraa potilasta” -periaate.

Ruotsin valtion tarkastusvirasto (riksrevisionen) on julkaissut laajan raportin (http://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2014/Primarvardens-styrning–efter-behov-eller-efterfragan), jossa arvioidaan uudistuksen vaikutuksia. Raportin mukaan uusia terveyskeskuksia on perustettu pääasiassa taajasti asutuille alueille, joilla asuu keskimääräistä varakkaampaa väkeä ja vain vähän 70 vuotta täyttäneitä. Palvelut ja hoitoketjujen jatkuvuus ovat huonontuneet harvaan asutuilla alueilla ja sellaisilla alueilla, joilla asuu keskimääräistä enemmän vähätuloisia ja vanhuksia.

Monet asiantuntijat ovat varoitelleet, että suomalaisten sote-suunnitelmien toteuttaminen johtaa vastaaviin ongelmiin: vähävaraisten ja syrjäseuduilla asuvien palvelut huononevat. Siksi nykyiset sote-suunnitelmat on haudattava ja aloitettava suunnittelu uudelta pohjalta. Suunnittelun tavoitteena on oltava yritysten voittojen sijasta palveluita tarvitsevien ihmisten todelliset tarpeet.

25.1.2017

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.