KOULUTUS KUNTOON

Suomi on aikaisemmin ollut ykkössijalla koulutuksen tasoa mittavissa kansainvälisissä Pisa-tutkimuksissa. Hallitusten leikkauspolitiikka on kuitenkin saanut aikaan sijoituksen huonontumisen viime vuosina. Leikkausten seurauksena toteutetuilla koulujen lopettamisella on suuri merkitys erityisesti Lapissa, jossa seuraavaan toimivaan kouluun voi olla matkaa kymmeniä kilometrejä. Oppilailta kuluu silloin aikaa ja voimia pitkiin koulumatkoihin. Lisäksi monissa kunnissa luokkakokoja on suurennettu, koulunkäyntiavustajia on vähennetty, tukiopetusta on karsittu ja muitakin koulutuksen ja varhaiskasvatuksen määrärahoja on pienennetty.

Kuntavaaliehdokkaiden vastattavaksi lähetyissä vaalikoneissa kysellään koulutuksesta ja ehdotetaan mm. maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrän rajoittamista ja kovaa kuria kouluihin. Tällaiset ehdotukset ovat osoitus hallitusten leikkauspolitiikan aiheuttamista ongelmista, mutta eivät ratkaisuja ongelmiin.

Koulutuksen tason säilyttämiseksi ja parantamiseksi olennaisia ovat lyhyet koulumatkat ja pienet ryhmäkoot. Tuemme opettajien ammattijärjestön OAJ:n vaatimusta saada lakiin sitovat määräykset oppilasryhmien koosta. Ensimmäisellä ja toisella luokalla oppilasryhmässä saisi olla enintään18 oppilasta. Ylemmillä luokilla ryhmäkoko saisi olla enintään 20. Ryhmien on oltava näitäkin pienempiä, jos luokassa erityistä tukea tarvitsevia oppilaita.

16.2.2017

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.