VALTION HOIDETTAVA JUNALIIKENNE

Junaliikenne alkoi Suomessa vuonna 1862 Helsingin ja Hämeenlinnan välillä-

Pitkään jatkuneelle valtion omaisuuden myymiselle ja yksityistämiselle ollaan ehdottamassa jatkoa. Nyt vuorossa on junaliikenne.

Hallitus on ajamassa kilpailuttamista, vaikka kokemukset rautateiden yksityistämisestä ovat huonoja. Ongelmia käsitellään perusteellisesti esimerkiksi Manchesterin yliopiston tutkijoiden julkaisussa The Great Train Robbery (Suuri junaryöstö). Saman nimisessä kirjassa (Det stora tågrånet) kerrotaan Ruotsin rautateiden yksityistämisestä seuranneista ongelmista.

Suomessa on saatu huonoja kokemuksia myös muista yksityistämisistä. Erityisesti postin ja sähköverkon yksityistämiset ovat johtaneet jättimäisiin irtisanomisiin, palveluiden olennaiseen huonontumiseen ja hintojen nousuihin.

Valtion omistajaohjausyksikölle tehdyt (ja salaiseksi merkityt) konsulttiselvitykset osoittavat, että kilpailuttamisella ei saavutettaisi niitä tuloksia, joita kilpailuttamisella väitetään saatavan. Konsulttien arvion mukaan muun muassa lippujen hinnat nousisivat erityisesti vähämatkustajaisilla reiteillä – siis mm. Lapin liikenteessä. Konsultit toteavat myös, että valtion kulut liikenteen ja rataverkoston ylläpitämiseen todennäköisesti kasvaisivat. Kilpailuttamisen seurauksena olisi siten verorahojen laajamittainen siirto yksityisten yhtiöiden omistajille.

Erityisesti Lapissa pitää huolestua kilpailuttamishankkeista. Yksityinen yritys on kiinnostunut vain voittojen saamisesta, ei liikenneyhteyksiä tarvitsevien kansalaisten tarpeista ja toiveista. Yksityinen yritys ei esimerkiksi olisi milloinkaan palauttanut yöjunaliikennettä Kemijärvelle niin kuin VR teki vuonna 2008.

On hyvä, että veturinkuljettajat kiinnittivät lakollaan huomiota kilpailuttamisen tuomiin ongelmiin. Veturikuljettajat eivät kuitenkaan yksinään pysty estämään hallituksen suunnitelmia. Siihen tarvitaan laaja kansalaisliike, joka viimeinkin panee sulun kansalaisia kurjistaville leikkauksille ja yksityistämisille.

5.9.2017

SKP:n Kemin kaupunkijärjestö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.