JÄTEHUOLTO SÄILYTETTÄVÄ KUNNILLA

Eduskunnalle jätettiin viime vuoden lopulla hallituksen esitys (195/2017) jätelain muuttamiseksi. Ehdotuksen mukaan kunnat saavat huolehtia vain kotitalouksien jätteistä. Koulujen, sairaaloiden ja muiden laitosten sekä yritysten jätehuoltoon kunnat saavat osallistua vain yhtenä tarjouksia jättävänä kilpailijana jätehuoltoyritysten rinnalla. Tämä niin sanottu markkinaehtoinen toiminta saa kuitenkin olla arvoltaan vain 5 % kunnan jätehuollon kokonaistoiminnasta.

Hallituksen esitys on taas yksi lenkki pitkässä yhteiskunnan toimintojen yksityisille jakamisen ketjussa. Esitys on tehty hyödyttämään suuria yksityisiä jäteyhtiöitä tarjoamalla niille rusinat pullasta. Yhtiöille tarjotaan suuria jätemääriä keskitetysti tuottavat suuret yksiköt. Niistä huolehtiminen on helppoa ja voittoa tuottavaa. Kunnat puolestaan joutuvat hoitamaan hajallaan olevat ja vähän jätettä tuottavat kotitaloudet. Erityisesti Lapissa kunnat joutuvat koville hajallaan olevan asutuksen ja pitkien etäisyyksien vuoksi.

Hallituksen ja sitä tukevien puolueiden harjoittama ulkoistaminen, yksityistäminen, kilpailuttaminen ja leikkaaminen tuo voittoja yrityksille ja huononnuksia ja maksujen korotuksia kansalaisille. Tällaisesta menosta on viimein tehtävä loppu. Eiköhän mennä ja kaadeta hallitus!

11.2.2018

SKP:n Lapin piirin työvaluokunta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.