AKTIIVIMALLI ALAS

Helsinkiin mielenosoitukseen osallistuneiden ja mielenosoitusta muuten tukeneiden suuri määrä osoittaa, että oikeistolaisen hallituksen eduskunnassa läpi ajama niin sanottu aktiivimalli on täydellisesti epäonnistunut.

Aktiivimalli perustuu siihen virheelliseen oletukseen, että työttömät pysyvät tahallaan työttöminä. Oikeasti ongelmana on kuitenkin työpaikkojen puute, joka näkyy erityisen kärkevästi työttömyyden vaivaamassa Lapissa.

Kun töitä ei ole ja kun työvoimatoimiston koulutuksiakaan ei riitä kaikille, aktiivimalli aiheuttaa monille työttömyysturvan leikkaamisen. Tässä ei auta, vaikka työntekijä olisi itse miten aktiivinen tahansa töitä hakiessaan tai koulutukseen pyrkiessään.

Työttömiä rankaisevien aktiivimallien ja muiden vastaavien temppujen sijaan vaadimme, että kunnat ja valtio järjestävät töitä; sitähän vaatii perustuslakikin. Työtä saadaan mm. siirtymällä kuuden tunnin työaikaan ansiotasoa alentamatta. Palveluihinkin tarvittaisiin lisää työntekijöitä. Valtion ja kuntien asuntorakentamisessa ja muissa julkisyhteisöjen toiminnoissa on haluttaessa mahdollisuus merkittävään uusien työpaikkojen synnyttämiseen.

SAK ja muut järjestöt ovat vuosien mittaan järjestäneet monia suuria protestitapahtumia. Ne ovat kuitenkin olleet vain yhden päivän juttuja ja mitään merkittäviä parannuksia ei ole saatu aikaan. Tästä aktiivimallia vastustavasta liikkeestä on nyt tehtävä esimerkkitapaus, jossa toiminta jatkuu ja voimistuu niin pitkälle, että kelvoton aktiivimalli saadaan kumottua.

13.2.2018

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.