LIITTOJEN ON TAISTELTAVA TYÖNTEKIJÖIDEN PUOLESTA

Työnantajat ovat käynnistäneet kampanjan suomalaisen työehtosopimusjärjestelmän romuttamiseksi. Viime syksynä Metsäteollisuus ilmoitti lopettavansa valtakunnallisten sopimusten tekemisen. Tämän vuoden helmikuussa UPM kertoi, että ei tee toimihenkilöille edes paikallisia sopimuksia vaan sopii työehdot yksilökohtaisesti. Nyt Teknologiateollisuus irtaantuu valtakunnallisista työehtosopimuksista. Samalla se perustaa erillisen sopimusyhdistyksen niille, arvatenkin pienille yrityksille, jotka haluavat sen neuvottelevan työehtosopimuksen. Tähtäimessä on selvästi se, että teknologiateollisuuden alalta katoaa yleissitova työehtosopimus, kun mikään tulevista sopimuksista ei ole riittävän laajasti alaa kattava.

Työehtosopimusjärjestelmän romuttuminen vaikuttaa moniin asioihin. Esimerkiksi minimipalkka koskee työsopimuslain mukaan vain aloja, joilla on valtakunnallinen yleissitova työehtosopimus. Jos tällaista sopimusta ei ole, ei ole minimipalkkaakaan.

Työnantajat perustelevat päätöksiään halulla sopia palkoista ja muista työehdoista paikallisesti. Paikallinen sopiminen on kuitenkin ollut aina mahdollista, kunhan työehtosopimuksen minimivaatimuksia ei ole alitettu. Nyt tavoitteena ovat selvästi sellaiset paikalliset sopimukset, joilla alennetaan palkkoja ja huononnetaan muitakin työehtoja.

Ammattiyhdistysliikkeen on estettävä työehtojen heikentymiseen johtava sopimusjärjestelmän murentaminen. Kun nykyiset sopimukset syksyllä alkavat päättyä, ammattiyhdistysliikkeen on näytettävä joukkovoimalla, että se ei luovu aikoinaan taistellen saavutetuista sopimusoikeuksista.

Työnantajien toiminta asettaa haasteita myös hallitukselle. Suomeen on säädettävä yleinen minimipalkkalaki ja myös muuta työlainsäädäntöä on tiukennettava niin, että huononnuksista sopiminen paikallisesti ei ole mahdollista.

15.4.2021

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.