Lisää valtion yhtiöitä

Veitsiluodon tehtaiden lopettamispäätös syntyi pörssiyhtiö Stora Ensolta kevyesti. Jos Veitsiluodon saarella olisi edelleen toiminut valtion omistama Veitsiluoto Oy, ei lopettamisesta varmastikaan olisi päätetty.

Veitsiluoto ei ole mikään yksittäistapaus. Noudatetun oikeistolaisen politiikan seurauksena suuri joukko valtion yhtiöitä on vuosien mittaan halvalla myyty pois. Uudet omistajat eivät Suomesta ja suomalaisista välitä.

Yksityistämisen sijasta onkin nyt ryhdyttävä kasvattamaan valtion omistusta. Veitsiluodon tehtaalta häviäviä työpaikkoja korvaamaan on perustettava vetytalouteen keskittyvä valtion yhtiö. Vetyä tehtäisiin Kemissä ja jakeluverkko rakennettaisiin Perämeren molemmin puolin vähintäänkin Kokkolasta Tornion ja Haaparannan kautta Ruotsin Uumajaan.

Valtion omistuksen ja työpaikkojen ohella vetytalouteen siirtyminen on hyödyllistä myös ympäristön ja luonnonvarojen käytön kannalta. Ympäristöystävällisesti valmistetulla vedyllä voidaan korvata kasvihuonekaasuja synnyttäviä fossiilisia polttoaineita liikenteessä ja Perämeren kaaren suurilla tehtailla.

28.4.2021

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.