Valtionyhtiöt takaisin

Sähkön siirtohinnat ja sähkön käytöstä perittävän hinnan valtavat korotukset ovat hyvä esimerkki vuosikymmeniä jatkuneen oikeistolaisen politiikan seurauksista. Aikaisemmin sähkön tuotannosta ja jakelusta huolehtivat pääosin valtionyhtiöt ja kunnalliset sähkölaitokset. Nämä entiset julkisessa omistuksessa olleet laitokset ja yhtiöt on myyty tai yhtiöitetty ja sen seurauksena jättäydytty yksityisten yhtiöiden voitonsaalistuksen armoille.

Suomessa ydinvoimalat, vesivoimalat, tuulivoimalat ja muut sähköä tuottavat laitokset toimivat niin kuin ennenkin eivätkä niiden käyttökustannukset oli juurikaan nousseet. Silti sähkön käyttäjiltä peritään moninkertaisia hintoja ja valtio varautuu tukemaan miljardeilla yksityisiä sähköyhtiöitä.

Jotta sähkön tuotanto ja siirto saadaan suomalaisten omaan päätäntävaltaan, maksettavien tukien ehtona on oltava valtion osuuden merkittävä lisääminen yhtiöissä. Aikaa myöten on päästävä tilanteeseen, jossa valtiolla on määräävä osuus sähköä tuottavissa ja siirtävissä yhtiöissä ja niistä voidaan muodostaa valtion laitos tai yhtiö.

Samantapaisia kokemuksia yksityisten yhtiöiden voittojen saalistuksesta ja hintojen korotuksista on saatu monilta muiltakin aloilta. Myös näillä aloilla on pyrittävä valtion osuuden kasvattamiseen niin, että toiminnan tavoitteena tulee olemaan kansalaisten hyväksi toimiminen eikä yksityisten yhtiöiden omistajien voittojen kasvattaminen.

9.9.2022

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.