ISRAEL VASTUUSEEN PALESTIINALAISTEN SORROSTA

Israel on miehittänyt palestiinalaisalueita ja karkottanut palestiinalaisia pakolaisiksi vuosien 1947 – 1949 Palestiinan katastrofista (Nakba) lähtien. Sorto ja muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston laittomaksi toteamien siirtokuntien rakentaminen jäljellä oleville palestiinalaisalueille jatkuu. Palestiinalaisalueet on lisäksi erotettu kansainvälisen lain vastaisella muurilla. Muurin totesi laittomaksi jo vuonna 2004 Haagin kansainvälinen tuomioistuin. Tuomioistuimen mukaan aita on kansainvälisen oikeuden vastainen ja se tulisi heti purkaa. Päätöksen mukaan Israel on myös velvollinen korvaamaan aidasta palestiinalaisväestölle aiheutuneet vahingot.

Näistä YK:n ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksistä huolimatta Israel saa vapaasti jatkaa sortopolitiikkaansa. Israeliin ei kohdisteta pakotteita ja varsinkin USA tukee Israelia taloudellisesti ja poliittisesti. Suomikin käy kauppaa Israelin kanssa ja ostaa sieltä sadoilla miljoonilla lennokeita, ohjuksia ja muuta sotakalustoa.

YK:n yleiskokous on taas kerran todennut Israelin toiminnan laittomuuden. Yleiskokous päätti perjantaina 30.12.2022 pyytää Haagin Kansainvälistä tuomioistuinta harkitsemaan seurauksia Israelille palestiinalaisalueiden miehittämisestä. Päätöslauselmassa pyydetään Kansainvälistä tuomioistuinta määrittelemään oikeudelliset seuraukset Israelin väärinkäytöksille, joilla se rikkoo palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta, sekä toimenpiteille, joiden tarkoituksena on muokata Jerusalemin pyhän kaupungin väestörakennetta, luonnetta ja asemaa.

YK:n yleiskokous hyväksyi päätöksen äänin 87–26. Vastaan äänestivät tietenkin Israel ja USA sekä joukko USA:n politiikkaa tukevia valtioita. Päätöksen puolesta äänestivät muun muassa Kiina, Venäjä, Puola, Portugali ja Irlanti. Suomi häpeällisesti äänesti tyhjää.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri vaatii Suomea toimimaan YK:n ja kansainvälisen tuomioistuimen päätösten mukaisesti. Yhteistyö Israelin kanssa on katkaistava ja erityisesti asekaupat heti lopetettava. Suomen on pyrittävä saamaan aikaan myös Euroopan unionin Israel-yhteistyön lakkaaminen. On harkittava myös Israeliin kohdistettava pakotteita.

4.1.2023

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.