Ei USA:n sotilastukikohtia Lappiin

Viime vuonna Norja hyväksyi USA:n kanssa tehdyn sopimuksen sotilasyhteistyöstä. Sopimuksen mukaan USA saa perustaa Norjaan neljä sotilastukikohtaa, kaksi niistä Norjan pohjoisosaan. Sotilastukikohdat ja niissä oleva aseistus ja muut sotilastarvikkeet tulevat täysin USA:n määräysvaltaan. Määräysvalta koskee kaikkia alueella olevia, myös muiden maiden kansalaisia. USA:n sotilaisiin sovelletaan USA:n lakeja myös silloin, kun sotilashenkilö tekee rikoksen vapaa-ajallaan Norjassa.

Viime syksynä aloitettiin USA:n ja Suomen väliset neuvottelut uudesta sotilasyhteistyösopimuksesta. On pelättävissä, että Suomeenkin yritetään sijoittaa Norjan mallin mukaiset USA:n sotilastukikohdat. Ainakin osa tukikohdista sijoittuisi todennäköisesti Lappiin.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri varoittaa tällaisista suunnitelmista. Suomeen ei tule sallia alueita eikä tilanteita, joissa USA käyttäisi määräysvaltaa. Lisäksi USA:n pysyvä sotilaallinen läsnäolo olisi omiaan lisäämään epäluuloa ja jännitystä ja siten lisäisi mahdollisen aseellisen konfliktin vaaraa.

Asevarustelun ja sotilaallisen uhittelun sijasta on pyrittävä asialliseen vuoropuheluun naapurin kanssa. Kapitalistinen Suomi pystyi siihen vuosikymmeniä sosialistisen Neuvostoliiton kanssa. Samaan on pystyttävä kapitalistisen Venäjän kanssa, vaikka sen nykypolitiikasta ei pidettäisikään.

1.2.2023

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Norjaan sijoitettavat USA:n sotilastukikohdat

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.