Ilmastoteot tarvitaan nyt

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) äskettäisessä raportissa todetaan maapallon keskimääräisen lämpötilan nousun, sään ääri-ilmiöiden, jäätiköiden sulamisen ja merenpinnan nousun kiihtyneen viimeisten vuosikymmenien aikana. Vaikka toimenpiteitä kasvihuonekaasujen päästöjen rajoittamiseksi on tehty, ne eivät ole läheskään riittäviä.

Jotta lämpeneminen saataisiin rajoitettua edes kahteen asteeseen, tarvitaan nopeita ja suuria ja jatkuvia kasvihuonekaasujen vähennyksiä. Samaan aikaan on lisättävä hiilinieluja.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavien toimenpiteiden on oltava tulevan hallituksen ykkösasia. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä teollisuudessa, energiantuotannossa ja liikenteessä on rajusti rajoitettava verotuksella ja erilaisilla säätelymenetelmillä. Toimenpiteet on toteutettava siten, että ne kohdistuvat suurimpien päästöjen aiheuttajiin eivätkä yksittäisiin ihmisiin.

Samaan aikaan on pidettävä huolta hiilinielujen säilymisestä ja lisäämisestä. Valtion on heti lopetettava hakkuut omissa metsissään. Hakkuita jatketaan vasta sitten, kun supistetulle toiminnalle on saatu luotua luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja parantamisen sekä ilmastonmuutoksen hillinnän vaatimat tiukat ehdot ja raja-arvot. Tarvitaan myös lainsäädäntöä, jolla voidaan rajoittaa yksityismetsien liiallisia hakkuita.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri toteaa, että toimenpiteitä tarvitaan erityisesti Lapissa. Kemiin rakenteilla oleva uusi sellutehdas tulee olemaan Suomen suurin yksittäinen hiilidioksidin päästölähde. Hiilidioksidia ei saa päästää ilmaan, vaan se on otettava talteen. Metsähallitus on Lapissa suuri metsänomistaja ja se pystyy välittömästi toteuttamaan merkittäviä ilmastotoimia hakkuut lopettamalla tai ainakin niitä merkittävästi vähentämällä.

19.4.2023

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.