Kannanotot 2021

Lappi tarvitsee molemmat laajan päivystyksen keskussairaalat

Meri-Lapin ihmisille yritetään uskotella, että Kemissä olevan Länsi-Pohjan keskussairaalan antaminen yksityisen Mehiläisen haltuun on ainoa keino sairaalan toiminnan jatkuvaksi turvaamiseksi. Sekä eduskunnan oikeusasiamies että kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat todenneet sopimuksen laittomuuden. Silti porvarit pitävät ulkoistuksesta kiinni kynsin ja hampain. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan ulkoistuksen purkamista.

Hävittäjät hävittävät talouden ja turvallisuuden

SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan vielä kerran tuhoisista hävittäjähankinnoista luopumista.

Ympäristön suojelua, ei Natoa eikä hävittäjiä

Näätämöjoesta löytynyt mikromuovipaljous havahdutti siihen, miten ihmisten toiminta vaikuttaa kaikkialla maapallolla. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan toimenpiteitä ympäristön suojelemiseksi, ei sotaan valmistautumista.

Raideliikennettä kehitettävä

SKP:n puheenjohtaja, molemmat varapuheenjohtajat ja pääsihteeri vierailivat Kemissä ja Torniossa. Piirin ja puolueen johdon yhteisessä kannanotossa vaaditaan alueen raideliikenteen kehittämistä.

Teollisuus mukaan ympäristötalkoisiin

SKP:n Lapin piirin työvaliokunnan kannanotossa vaaditaan Perämeren kaaren teollisuutta muuttumaan ympäristön vaatimukset paremmin huomioon ottavaksi. Tässä voisi auttaa laajamittainen siirtyminen vedyn käyttämiseen.

Hävittäjät ovat uhka rauhalle ja ilmastolle

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta vastustaa kannanotossaan rynnäkköhävittäjien hankkimista. Sotakoneet ovat uhka rauhalle ja myös ympäristölle.

Eläkkeisiin tasokorotus ja parempi hoiva vanhuksille

SKP:n Lapin piirin vuosikokous vaatii kannanotossaan hoitajamitoitusta nostettavaksi sekä välitöntä 200 euron tasokorotusta pienimpiin eläkkeisiin.

Soten peruspalvelut on toteutettava kunnallisina lähipalveluina

SKP:n Kemin kaupunkijärjestö korostaa kannanotossaan terveydenhoiden ja sosiaalihuollon peruspalveluiden lähellä tuottamisen tarpeellisuutta. Maakuntiin keskittämisen sijasta peruspalvelut on tuotettava kunnallisina lähipalveluina.

Nato-koneiden ruuhkaa Suomen taivaalla

Suuri joukko USA:n ja muiden Nato-maiden sotilaslentokoneita lentelee Suomen taivaalla uhittelevissa sotaharjoituksissa. Samaan aikaan Iso-Britannia vielä harjoittelee maihinnousua Suomeen Suomenlahden rannikolla. SKP:n Lapin piiri toimitsee kannanotossaan tällaisen ylenpalttisen vieraiden armeijoiden Suomeen kutsumisen.

Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta on turvattava

SKP:n Kivikankaan osasto vaatii kannanotossaan Kemin sairaalan toiminnan turvaamista sote-uudistuksen yhteydessä.

Tarvitaan kansalaisten etujen mukainen sote

Vaikka Marinin hallituksen sote-suunnitelma onkin paljon parempi kuin edellisten hallitusten suunnitelmat, siinäkin on edelleen paljon parannettavaa niin kuin SKP:n Lapin piirin työvaliokunta toteaa kannanotossaan.

Valtion yhtiöt turvaavat työpaikat

Stora Enson päätös Kemin Veitsiluodon paperi- ja sellutehtaan lopettamisesta oli mahdollinen, koska Lipposen sateenkaarihallitus myi pois aikaisemmin valtiolle kuuluneen Veitsiluoto Oy:n. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan perustettavaksi uuden valtion omistaman yhtiön, joka synnyttää uusia työpaikkoja nyt menetettävien tilalle.

MINIMIPALKKA JA MUUT EDUT TURVATTAVA

SKP:n Lapin piiri tuomitsee kannanotossaan työantajien pyrkimyksen romuttaa työehtosopimusjärjestelmä. Työnantajien tavoitteena on sopia paikallisesti työehtosopimuksia huonommista palkoista ja muista työehdoista.

RAUTATEIDEN HENKILÖLIIKENNETTÄ KEHITETTÄVÄ

SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan raiderahojen käyttämistä henkilöliikenteen kehittämiseen puiden kuljettamisen sijasta.

TASA-ARVO TOTEUTETTAVA

SKP:n Lapin piiri muistuttaa kannanotossaan, että tasa-arvon puolesta on toimittava muulloinkin kuin kansainvälisenä naistenpäivänä.

SOTAPROPAGANDA LOPETETTAVA

Tiedotusvälineet ovat jo vuosia lietsoneet epäluuloa Venäjää kohtaan ja luoneet sotaan valmistautumisen ilmapiiriä. Iltalehden repäisy taistelusta Venäjää vastaan on kuitenkin poikkeuksellisen törkeä. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan tällaisen sotapropagandan lopettamista.

EI SYRJINNÄLLE

Valtamedia tuntuu tuntevan vain eduskuntapuolueet. Niistäkin kohtuuttomasti ruutuaikaa ja muuta julkisuutta saavat erityisesti kokoomus ja perussuomalaiset- SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan puolueiden ja valitsijayhdistysten tasapuolista kohtelua vaaleissa.

KORONATUET IHMISIÄ EIKÄ YRITYKSIÄ VARTEN

COVID-19 kulkutaudin aikana hallitus ja muut päätöksentekijät näyttävät olleen huolissaan pääasiassa yrityksistä. Ne ovat kuitenkin ihmisiä, jotka kärsivät rajoituksista ja sairastuvat ja kuolevat. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan, että kaikki toimet on suunnattava ihmisten auttamiseen. Yritykset tulkoot toimeen omillaan ja tarvittaessa kohdatkoon sen yrittäjän riskin, josta ne aina puhuvat.

LYHYEMPI TYÖAIKA ANSIOITA ALENTAMATTA

Vaatimuksia työajan lyhentämiseksi käsitellään perusteellisesti 6.-7.2.2021 järjestettävässä puolueen Helsinki-seminaarissa (katso https://skp.fi/kampanjat/helsinkiseminar). SKP:n Lapin piirin työvaliokunta käsittelee samaa aihetta omassa kannanotossaan.