Kannanotot 2020

Eläkeputki on säilytettävä

Eläkeputken poistaminen ei lisää työllisyyttä, mutta heikentää merkittävästi vanhojen ihmisten toimeentuloa. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan putken poistamisen sijasta oikeita työllisyystoimenpiteitä. Sellainen on esimerkiksi siirtyminen kuuden tunnin työaikaan ansioita alentamatta.

HUOLESTUTTAVIA SOTASUUNNITELMIA

Nykyisen hallituksen ohjelmassa on mahdollisuus liittyä Natoon sekä suurten sotalaivojen tilaaminen ja kymmenien rynnäkköhävittäjien ostaminen. Tätä sotaista suuntausta vahvistetaan lokakuun lopulla julkaistussa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Siinä Kiina ja erityisesti Venäjä osoitetaan turvallisuutta heikentäviksi syntipukeiksi. Turva haetaan Natosta ja Yhdysvalloista. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan tämän vaarallisen suuntauksen muuttamista.

Ennemmin juna kuin lentokone

Kun Finnair lopetti lennot useille maakuntakentille, kuntien ja yritysten johtajat ja muut yhteisillä rahoilla matkustavat esittivät, että kuntien on verorahoilla saatava aikaan liikenteen jatkuminen. SKP:n Kemin kaupunkijärjestö esittää kannanotossaan raideliikenteen kehittämistä kalliin ja ympäristöä pilaavan lentoliikenteen vaihtoehdoksi.

Ei hävittäjärahoja budjettiin

Marinin hallituksen budjettiriihi toi hävittäjähankinnat taas ajankohtaisiksi, kun vuoden 2021 budjettiin ehdotetaan 1,5 miljardin euron käsirahaa koneiden ostamiseen. SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan rahojen käyttämistä terveydenhoitoon ja muihin järkeviin kohteisiin.

Kemin vastaanottokeskusta ei saa lopettaa

Maahanmuuttovirasto on ilmoittanut sulkevansa yli kymmenen vuotta toiminnassa olleen Punaisen ristin ylläpitämän Kemin vastaanottokeskuksen. Maananmuuttovirastolle läheettämässään kannanotossa SKP:n Lapin piiri vastustaa sulkemista.

Kuntien toimintaedellytyksiä parannettava

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta toteaa kannanotossaan, että koronan aikana kuntien ahdinko on tullut kärkevästi esille. Samaan aikaan hallitus on syytänyt rahaa yrityksille ja jättänyt kunnille vain rippeitä. Valtion tuet kunnille on palautettava vähintään ennen leikkauksia olleelle tasolle ja kuntien tuloja on muutenkin lisättävä muun muassa saattamalla pääomatulot kunnallisveron alaisiksi.

EI UUSIA RYNNÄKKÖHÄVITTÄJIÄ

Vaikka korona teettää miljardikaupalla lisää velkaa, hallitus kertoo pitävänsä kiinni älyttömän kalliiden rynnäkköhävittäjien ostamisesta. Hinnan lisäksi hanke on tietysti muutenkin tuomittava, koska se sitoo Suomen yhä tiiviimmin osaksi Naton ja USA:n hyökkäyssuunnitelmia. SKP:n Lapin piiri kehottaa kannanotossaan kansalaisia allekirjoittamaan hankintoja vastustavan kansalaisaloitteen.

LISÄÄ PALKKAA HOITAJILLE

Hoitajat ovat joutuneet koville koronakriisissä ja silti valtakunnansovittelija esittää sopimusta, joka merkitsisi huononnuksia hoitajille. SKP:n Lapin piiri ei tätä hyväksy, vaan vaatii kannanotossaan lisää palkkaa hoitajille ja muille naisvaltaisille aloille.

TUKEA TARVITAAN IHMISILLE

Kapitalistinen järjestelmä toimii enimmäkseen siten, että jos yritykset tuoittavat voittoa, omistajat saavat ne pitää. Jos taas syntyy tappioita, valtio korvaa ne kansalaisilta kerätyillä verorahoilla. Niin kuin SKP:n Lapin piirin työvaliokunnan kannanotossa todetaan, ainakin tässä koronan aiheuttamassa tilanteessa tuntuu siltä, että hallitus keskittyy yritysten tukemiseen ja ihmiset jätetään oman onnensa nojaan.

PAHEKSUTAAN PRESIDENTIN SOTILASASUA

Sauli Niinistö esiintyi 4.3.2020 Ylen haastattelussa sotilasasussa. SKP:n Lapin piirin työvaliokunta pitää tällaista esiintymistä sotahysterian lietsomisena ja paheksuu kannanotossaan tapausta.

HOITAJIA ENNEMMIN KUIN HÄVITTÄJIÄ

Amerikkalaisen lentokonekauppiaan mukaan rynnäkköhävittäjän lentotunti maksaa 25 000 dollaria. SKP:n Lapin piirin työvaliokunta muistuttaa kannanotossaan, että käyttökulut on otettava huomioon sen kymmenentuhannen miljoonan euron lisäksi, jolla koneita on varauduttu ostamaan.

HÄVITTÄJÄRAHAT HYÖTYKÄYTTÖÖN

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta esittää 15.1.2020 hyväksymässään kannanotossa, että rynnäkköhävittäjiin varatut kymmenen miljardia (eli kymmenentuhatta miljoonaa) käytettäisiin hyödyllisiin tarkoituksiin, esimerkiksi hoitajien määrän lisäämiseen.