Kannanotot 2015

Lapin liikenneoloja on parannettava

Hallitus oli varautunut tukemaan norjalaista Yara-yhtiötä 200 miljoonalla eurolla, joka oli tarkoitus käyttää tien tekemiseen Soklin kaivosalueelle.  Soklin kaivoshanke on nyt toistaiseksi haudattu, joten rahat ovat käytettävissä kansalaisia hyödyttäviin järkevämpiin hankkeisiin- Tarkemmin aiheesta on SKP:n Lapin piirin työvaliokunnan 2.12.2015 hyväksymässä kannanotossa.

Kuntien työntekijät tekevät arvokasta työtä

Julkisuudessa on päivitelty sitä, että useissa kunnissa yli puolet työssä olevista asukkaista saa palkkansa kunnalta tai valtiolta. Mutta tämähän on hyvä asia. Se osoittaa, että julkinen valta huolehtii tehtävistään. Jos yksityinen tekisi samat työt, joutuisivat palvelujen käyttäjät maksamaan myös yrittäjän voitot. Tästä aiheesta on lisää SKP:n Kemin eteläisen osaston kannanotossa.

Tuki postilaisten kamppailulle

Työehtosopimuksen päättyminen on saattanut Postin työntekijät ensimmäiseksi työnantajien röyhkeän hyökkäyksen uhriksi. Hyökkäys on yhteisvoimin torjuttava, jotta postilaiset ja heidän jälkeensä muutkin eivät joudu kärsimään huononnuksista. Aihetta käsitellään vähän laajemmin postilaisia tukevassa SKP:n Kemin kaupunkijärjestön kannanotossa.

Tuki Lappiin tuleville turvapaikanhakijoille

SKP:n Lapin piirin antaa kannanotossaan tukensa Lappiin tuleville turvapaikanhakijoille. Kannanotossa muistutetaan kommunistien perinteisesta kansainvälisyydestä, jota osoittaa jo 1800-luvulla esitetty tunnus ”Maailman kaikki proletaarit, liittykää yhteen”.

Kemissä vaaditaan turvallisempia koulukuljetuksia

Kun Kemissä suljettiin Takajärven koulu sen sisäilmaongelmien vuoksi, koululaiset joutuvat nyt kulkemaan yli kymmenen kilometrin päähän Hepolan kouluun. Kaupunki antaa koululaisille bussikortin, jolla he voivat käyttää Hepolan koulun ohi menevää reittiliikenteen bussia.

SKP:n Kemin kaupunkijärjestö vaatii Kemin kaupungin koulutuslautakunnalle lähettämässään kannanotossaan, että kuljetukset Hepolan kouluun on tehtävä reittibussin sijasta koulukyytejä koskevien yleisten vaatimusten mukaisesti (kaikikke istumapaikka ja turvavyö ha autossa alkolukko)

Hallituksen linjan on muututtava

SKP:n Lapin piirin työvaliokunnan ja SKP:n Sodanlylän osaston tapaamisessa 26.9.2015 Sodankylän Orajärvellä keskusteltiin laajasti SSS-hallituksen röyhkeän oikeistolaisesta linjasta. Kokouksesta tehdyssä kannanotossa keskitytään leikkauspolitiikasta aiheutuviin Sodankylän ajankohtaisiin koulujen oppilaiden ongelmiin.

SKP:n ja KTP:n Lapin piirit tukevat ammattiliittojen toimintaa sortohallitusta vastaan

SKP:n ja KTP:n Lapin piirien edustajien tapaamisessa hyväksyttiin yhteinen kannanotto, jossa annetaan vahva tuki ammattiliittojen toimintapäivälle 18.9.

Yhteiskuntasopimus ja budjetti sortavat kansaa

SSS-hallituksen budjettiesitys ja siihen kytketty työntekijöitä sortava yhteiskuntasopimus uhkaavat työntekijöiden, eläkeläisten, opiskelijoiden ja muiden vähävaraisten elämisen olosuhteita. SKP:n Lapin piirin työvaliokunta tuomitsee suunnitelmat kannanotossaan.

Kansainvälisen kalottikokouksen kannanotto

Ivalossa pidettiin 12.-14-6-2015 konferenssi, johon osallistui kommunisteja Suomesta, Venäjältä, Norjasta ja Tanskasta. Kokouksessa hyväksyttiin yhteinen kannanotto. jossa käsiteltiin mm. sodan uhkan ja ympäristön kysymyksiä. Kannnaotto löytyy myös englanniksi.

Postien lopettamisia ei hyväksytä

Posti on taas vähentämässä satoja työntekijöitä ja sulkemassa posteja – tai myymälöitä, niin kuin nykyään sanotaan. SKP:n Lapin piirin työvaliokunta vastustaa tällaisia suunnitelmia 5.6.2015 hyväsymässään kannanotossa.

Naton uhittelua vastaan

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosien yllä pidetään suuri kuuden NATO-maan ja kolmen NATOn yhteistyökummapnin suuri ilmasotaharjoitus. Harjoituksen uhittelevana nimenä on Arktinen haaste (Arctic Challenge).

SKP:n Lapin piirin vuosikokouksessa 27.5.2015 hyväksyttiin tätä harjoitusta ja Suomen NATO-yhteistyötä moittiva kannanotto.

Yara vaatii lisää rahaa Soklia varten

Norjalaisen Yara- yhtiön edustajat kiristävät vielä lisää suomalaisten veronmaksajien rahoja itselleen. Yhtiön edustajat kertoivat äskettäin, että he vaativat valtiota rakentamaan tiet Soklin kaivosta varten. Järkevämpi rautatievaihtoehto hylättiin jo aikaisemmin, koska Yara olisi joutunut laittamaan siihen omaakin rahaa. SKP:n Lapin piirin työvaliokunnan 14.5.2015 hyväksymässä kannanotossa aihetta käsitellään vähän laajemmin.

TTIP ja muut uhat

Vapaakauppasopimukseksi nimetty TTIP ja muut vastaavat sopimukset (CETA, TiSA) merkitsevät kaupan käyntiä yritysten ehdoilla. Siksi SKP:n Lapin piiri kertoo kannanotossaan, että se osallistuu 18.4.2015 Rovaniemellä globaaliin vapaakaupan vastaiseen toimintapäivään.

30 tunnin työviikko

SKP:n Lapin piirin kannanotto työajan lyhentämisestä 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta olisi hyödyksi sekä työttömille, työssä oleville että talouselämälle.

Toisaalta tarvitaan työajan pidennystä ja takuuta vähimmäistyöajasta niille, joille nyt tarjotaan sopimuksia, joissa työaika voi olla viikossa nollakin tuntia.

Yhteisöveron alennukset on peruttava

Kaitaisen ja Stubbin hallitusten aikana on vasemmistopuolueidenkin mukana ollessa laskettu yhteisövero historiallisen alas 20 prosenttiin. Tämä sama 20 prosenttia oli käytössä Kreikassa vuosina 2011 ja 2012. Alhainen verokanta johti valtion velkaantumiseen ja lopulta suuriin ongelmiin. Sama tie on edessä Suomella, jos yrityksien ja rikkaiden verotusta koko ajan pienennetään.

SKP:n Lapin piiri vaatii kannanotossaan yhteisöveron palauttamista vähintään sille 26.5 prosentin tasolle, jolla se oli ennen Kataisen hallituksen aloittamista.

Lastensuojelun ja muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden resursseja on lisättävä

Helsingissä alkanut 8-vuotiaan lapsen murhaan liittyvä oikeudenkäynti velvoitteensa laiminlyöneitä lääkäreitä, terveydenhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä vastaan sekä Torniossa paljon kohua herättänyt  kaupungin kieltäytyminen kunnollisen hoidon järjestämisestä vakavasti sairaalle lapselle ovat osoituksia kokoomuksen johdolla tehdyistä jatkuvista palveluiden supistuksista.

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta vaatii 11.2.2015 kannanotossaan, että huonoja päätöksiä tehneet poliitikot ja päätöksiä esitelleet korkeat virkamiehet on myös saatava vastuuseen.

Julkista liikennettä on kehitettävä

Kolarissa 31.1.2015 pidetyssä SKP:n Lapin piirin keskustelutilaisuudessa nousi esille huono julkinen liikenne. Vaikka Kolariin on rautatie, makuuvaunuina käytetään vanhoja sinisiä vaunuja ja junien aikataulut ovat paikallisille sopimattomia. Kemijärven rahan sähköistyksen tultua valmiiksi VR:llä oleva generaattorivaunu tekisi mahdolliseksi heti uusiin makuuvaunuihin siirtymisen.

Tilaisuudessa käytyjen keskustelujen pohjalta tehty kannanotto on lähetetty tiedotusvälineille.

VUODEN 1918 PUNAISTEN MUISTO VELVOITTAA

Tapio Siirilän 27.1.2015 punaisten haudalla pitämässä puheessa muistutettiin siitä, että vuonna 2014 tehty NATOn isäntämaasopimus on johdonmukainen jatko Suomen porvareiden vuosina 1918 ja 1941 tekemille päätöksille, joilla Suomi alistettiin Saksan määräysvaltaan.

TUKI KUUBAN KEHITYKSELLE

Vaikka Lapin pakkaset ja Kuuban helteet ovat kaukana toisistaan, olemme aktiivisesti seuranneet ja tukeneet Kuuban kehitystä. Meillä oli mm. kunnia toimia isäntänä viime vuoden helmikuussa, kun Kuuban suurlähettiläs Enrique Orta Gonzales vieraili Rovaniemellä, Pellossa, Torniossa ja Kemissä.

Piirin työvaliokunnan 22.1.2015 hyväksymä kannanotto kokonaisuudessaan.

USA:N SOTILAAT POIS SUOMESTA

YLE:n uutisen mukaan Sodankylässä ja Santahaminassa on viikoilla 2 ja 3 Yhdysvaltain merijalkaväen ja Alaskan talvikoulutuskeskuksen sotilaita osallistumassa yhdessä suomalaisten kanssa talvisodan harjoittelemiseen.

Suomen ja USA:n yhteisille sotaharjoituksille ei ole mitään järkeviä perusteita. Jos USA:n sotilaiden tuloa Suomeen ei nyt voida perua, jääköön tämä ainakin viimeiseksi kerraksi.

SKP:n Lapin piirin työvaliokunnan 8.1.2015 hyväksymä kannanotto kokonaisuudessaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.