ARKTISEN YHTEISTYÖN VÄLTTÄMÄTTÖMYYS

Ilmaston muuttuminen ja luontokato uhkaavat romahduttaa koko nykyisen kaltaisen ihmisyhteiskunnan. YK:n alaiset arvovaltaiset tutkijoiden ilmasto- ja luontopaneelit hälyttävät suurien muutosten toteuttamisen välttämättömyydestä ja kiireellisyydestä.

Jotta nykyisen kaltainen maapallo ja ihmisyhteiskunta olisivat pelastettavissa, toimenpiteiden on oltava maapallon laajuisia. Toimenpiteistä päättämiseen ja toteuttamiseen tarvitaan kaikkia valtioita. Yhteisiin päätöksiin on pystyttävä, vaikka osa valtioista (tai niiden johdosta) vihaisikin toisiaan.

Suomessa ja Lapissa on erityisen tärkeää olla mukana arktisen alueen tutkimusyhteistyössä. Pohjoinen jäämeri ja sen rannikot ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen hallinnassa ja muuttuneeseen ilmastoon sopeutumisessa. Siksi Lapin yliopiston päätöstä irtautua arktisten valtioiden yhteistyöstä ei pidä hyväksyä. Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri moittii yliopistoa myös siitä, että se on puuttunut emeritusprofessori Lassi Heinisen yksityishenkilönä osallistumiseen erikoisalanaan olevaan arktiseen yhteistyöhön.

Suomi näyttää pystyvän toimimaan yhteistyössä ja käymään asekauppaakin raakaa ja etupäässä siviileihin kohdistuvaa hyökkäyssotaa käyvän Israelin kanssa. Polttavia ympäristökysymyksiä koskevaan yhteistyöhön on pystyttävä Venäjän kanssa, vaikka se sotaa Ukrainassa käykin.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri vaatii ympäristökysymyksiä käsittelevän yhteistyön käynnistämistä ja ylläpitämistä kaikkien valtioiden kanssa.

15.5.2024

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.