Kuukausittainen arkisto:kesäkuu 2024

EUROOPAN UNIONISTA RAUHAN JÄRJESTÖ

Euroopan unionin uusi parlamentti joutuu ottamaan kantaa Euroopassa ja sen lähialueilla meneillään oleviin sotiin. Toistaiseksi EU on vain kiihdyttänyt eurooppalaista sotaa tukemalla Ukrainaa taloudellisesti ja sotilaallisesti. Lähi-idässä Gazaa ja muita palestiinalaisalueita ja naapurimaita pommittavaan Israeliin EU on suhtautunut myötämielisesti. Jäsenmaat – valitettavasti myös Suomi – jatkavat yhteistyötä Israelin kanssa muun muassa sopimalla suurista asekaupoista.

Sodan osapuoleksi ryhtymisen sijasta Euroopan unionin on käytettävä taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaansa sotien lopettamiseksi.

Tavoitteena on oltava tulitauon aikaan saaminen mahdollisimman pikaisesti. Sen jälkeen on käynnistettävä vakavat neuvottelut sellaisten rauhansopimusten ja turvallisuusratkaisujen aikaan saamiseksi, jotka turvaavat pysyvän rauhan sekä Eurooppaan että Lähi-itään.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri vetoaa Euroopan unionin parlamenttiin valittuihin suomalaisiin edustajiin, jotta he toimisivat EU:n muuttamiseksi sotaa käyvästä yhteisöstä rauhan järjestöksi.

14.6.2024

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

EU:sta on tehtävä rauhan turvaaja

Euroopan unionia nimitetään aika usein rauhan projektiksi. Tämä on kuitenkin virheellinen arvio. EU:lla tosin on olemassa rauhanrahasto, mutta vain sen nimellä näyttää nykyisellään olevan jotain tekemistä rauhan kanssa. Oikeasti rahastossa olevat varat on käytetty Ukrainassa käytävän sodan tukemiseen ja EU:n omaan sotavarusteluun.

Sotaisuus näyttää olevan vallalla nytkin parlamenttivaaleja käytäessä. Suomessa – ja useissa muissakin maissa – EU-vaalien ehdokkaat tuntuvat kilpailevan siitä, kuka on avokätisimmin lupaamassa rahaa Ukrainan sotaan ja EU:n omaan asevarusteluun ja sotaan mukaan lähtemiseen. Moni on valmis hyväksymään EU:n yhteisvelankin, kunhan rahat käytetään sotaan ja sotaan valmistautumiseen.

Sotiminen on kamalan kallista ja sota aiheuttaa valtavasti kuolemaa, kärsimystä ja tuhoa. Siksi Euroopan unionin on tehtävä politiikassaan täyskäännös ja ryhdyttävä sodan tukijasta aktiiviseksi rauhantekijäksi.

Suomen kommunistisen puolueen Kemin kaupunkijärjestö esittää, että Euroopan unioni ryhtyy välittömästi toimiin tulitauon aikaan saamiseksi Ukrainaan ja Palestiinaan. Unioni on sen verran vahva taloudellinen ja poliittinen toimija, että osapuolien painostaminen tulitaukoon on mahdollista. Kun tauko on saatu aikaan, on ryhdyttävä vakaviin neuvotteluihin rauhansopimuksen aikaan saamiseksi ja koko Eurooppaa koskevan sellaisen kaikkien hyväksymän turvallisuusjärjestelmän aikaan saamiseksi, jolla uusien sotien syttyminen pystytään estämään.

5.6.2024

SKP:n Kemin kaupunkijärjestö