TARVITAAN ENNEMMINKIN LISÄÄ SAIRAALOITA

Sairaaloiden vähentämistä ehdottanut sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on lähtenyt ratkomaan resurssiongelmia ihan väärästä suunnasta.

Sairaaloiden vähentämistä ja toimintojen supistamista perustellaan valheellisesti potilasturvallisuudella. Ihan varmasti turvallisuus huononee, jos synnytyksiin tai kiireellisiin leikkauksiin joudutaan lähtemään nykyistä sata kilometriä etäämmälle ja joissain tapauksissa vieläkin kauemmas.

Toimintojen lopettamisen sijasta on toteutettava toimenpiteitä, joilla olemassa oleviin sairaaloihin saadaan riittävästi henkilökuntaa. Työntekijöitä kyllä saadaan, kun palkkoja nostetaan reilusti ja kun työolosuhteita parannetaan merkittävästi. Esimerkiksi siirtyminen kuuden tunnin työaikaan ansioita alentamatta tekee sairaalatyöstä nykyistä paljon houkuttelevamman. Samalla helpotetaan henkilökunnan työtaakkaa ja estetään työntekijöiden uupuminen.

Näihin toimenpiteisiin löytyy hyvin rahaa, kun järjetön rahojen syytäminen sotaan ja sotaan valmistautumiseen lopetetaan. Ukrainan sotaan on jo käytetty ainakin 1 600 miljoonaa euroa ja suunnilleen samalla summalla ollaan tekemässä suuria sotalaivoja. Oma lukunsa ovat uudet sotalentokoneet, joiden kauppahintaan kuluu reilusti yli 10 000 miljoonaa.

Lapin pitkien etäisyyksien vuoksi täällä olemassa olevia sairaaloita ja palveluita ei saa lopettaa. Enemminkin sairaaloita ja terveyspalveluja tarvitaan lisää.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piiri vaatii uuden työryhmän asettamista. Tämän työryhmän tehtävänä on kiireellisesti valmistella sellaisia toimenpiteitä, joilla nykyisten sairaaloiden toiminta säilytetään ja tulevaisuudessa vielä parannetaankin.

16.1.2024

SKP:n Lapin piirin työvaliokunta

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.